Buď si voda kalná, jen když se mele.
(české přísloví)

mlýn Čejnov

mlýn Čejnov
15
Čeraz
392 01
Tábor
Čeraz
49° 14' 29.2'', 14° 42' 18.6''
Mlýn bez funkčního vodního motoru
Mlýn stojí v meandrech Lužnice pod obcí Čeraz. Není v činnosti,v soukromých rukou.
jihovýchodně
Lužnice
přístupný po domluvě

Obecná historie:

Petr Lintner: POHLEDY SOBĚSLAVSKÉ, díl druhý, Město Soběslav 2010
Strana 46 (Částečný výpis)
Čejnovský mlýn
Nejvýše položený soběslavský mlýn na Lužnici je ukrytý v lukách a ve stromovém porostu na levém břehu řeky. Je postaven daleko od lidských obydlí. Ve středověku náležel k vesničce Čerazi. V ještě dávnějších dobách zde podle nálezů kamenných základů stála větší usedlost. Podle některých místních historiků by se mohlo jednat o zaniklou osadu Chýnovice, o které existují již z roku 1359 Těžko ale tuto domněnku dnes někdo potvrdí. Lidé nedaleko od mlýna objevili jakési žárové hroby. Nikdy ale nebyly zdokumentovány a archeologicky prozloumány. Vodu na Čejnovský už v dávných dobách přiváděla dlouhá stoka, která se oddělovala v nadjezí a po několika stech metrech se vracela do řeky pod jezem. V okolí Soběslavi se jednalo o nejdelší mlýnský náhon o rozloze dva hektary a délce 1,5 km. V minulosti v těchto místech Lužnice meandrovala a část náhonu byla původně korytem řeky. Pojmenování získal mlýn podle rodu mlynářů, kteří v něm mleli mouku již v 16. století.
Roku 1594 mlýn přešel společně s celou vesnicí pod vrchnostenskou správu Soběslavských, kteří získali obec Čeraz na základě trhové smluvy s Petrem Vokem z Rožemberka. Z purkmostrovských účtů z té doby můžeme zjistit, že hospodářem byl tehdy mlynář Šimek. Za třicetileté války mlýn Soběslavským dodával tolik potřebnou mouku, ač byl značně zchátralý. V období nebezpečí rabování císařskými nebo stavovskými oddíly mlýn chránila malá ozbrojená posádka. Přesto například již v roce 1618 vojáci odvedli ze mlýna hospodářské zvířata a zabrali všechno pivo a víno. Stavební a technický stav mlýna byl po dvaceti letech třicetileté války kritický. Proto se roku 1641 v domě soběslavského měšťana a primátora Jana Roubíka za účasti Zachariáše Marka Markovského, mlynáře Víta Čejnovského a radních rozhodlo o rekonstrukci. Přestavbou mlýna a jeho rozšířením byl pověřen stavitel Václav Rašovec. Zchátralý mlýn zčásti zbořil. Na zcela nových základech postavil mlýnici. Mlýn rozšířil o další dvě kola. Nad novými i starými budovami postavil půdu, nový krov a střechu. Upravil náhon, žlaby a zřídil slupy pro ryby. Za práci mu bylo zaplaceno 80 kop grošů míšeňských. Ve mlýně navíc jako jeho stavitel získal řadu výhod, včetně podílu z mletí. Stavba byla označena letopočtem, který můžeme na renesanční fasádě najít dodnes.
Ve mlýně se vystřídalo mnoho obecních mlynářů, ale jejich život nebyl vždy lehký. Veliká voda často bránila mletí obilí a mnohokrát mlýn a jez poškodila. Po některé roky se vodní kolo ani neroztočilo, jako například v roce 1680, 1711 nebo 1729. Radní však vyžadovali dobrého, šikovného a spolehlivého mlynáře. Stal se jím na doporučení týnského hejtmana i zkušený mlynář z Týna nad Vltavou Jiří Zeman. V roce 1777 však soběslavská obec mlýn prodala. Do majetku Martina Šiškovského přešlo nejen mlýnské zařízení, ale i pila, stodola a řeka nad jezem i pod ním. Prodej byl uskutečněn s podmínkou, že kdyby selhalo mletí sladu pro pivovar na Panském mlýně, měl mlynář na Čejnovském mlýně mletí pro město zajistit. Majitelé se ve mlýně několikrát vystřídali, až se v první polovině 19. století dostal do vlastnictví rodiny Steinocherů, které jej vlastní dodnes. Karel Kašpar Steinocher něl mlýn podle rodových záznamů pronajatý již v první polovině 18. století. Mlýn měl čtyři vodní kola, největší o průměru 4,80 m. Nejmenší kolo mělo průměr 3,50 m a pohánělo pilu. V roce 1905 Karel Steinocher mlýn vybavil moderní Francisovou turbínou za 9500 Kč od firmy Julius Škrlandt a spol. z Českých Budějovic.
Velké neštěstí postihlo Čejnovský mlýn v březnu roku 1918. Válečná léta plná bídy a utrpení skončila katastrofou. Dne 7. března vyšlehly z budovy plameny. Místní požární jednotka, ač na místo dorazila co nejrychleji, však objekt nezachránila. Mlýn shořel i s vnitřním vybavením. Plamenům unikla pouze část obytného stavení. Škoda byla daleko vyšší než částka 17 200 korun, na kterou byl pojištěn. I přesto jej Steinocherovi opravili, vybavili moderními stroji a pto další léta lépe pojistli. Finanční prostředky na rozsáhlou opravu poskytl František Steinocher, bratr mlynáře a bohatý lékárník ve Vídni. Velký a moderní mlýn začal mouku vyrábět ve velkém. Za druhé světové války se vodní kola zastavila. Mlelo se pouze příležitostně, často bez povolení německých orgánů. Mlynáři tak riskovali i svůj život. Jaroslav Steinocher byl za mletí obilí „na černo“ v roce 1943 odvezen společně s tehdejším stárkem Jaroslavem Seckým do koncentračního tábora. Období do konce války strávil čejnovský mlynář postupně v jedenácti táborech. Z posledního tábora se od švýcarských hranic krátce po osvobození vrátil do Soběslavi pěšky. Během války lidé ze mlýna zásobovali potravinami tři Angličany a čtyři Rusy ze zajateckých táborů, kteří se ukrývali v okolí. Nějaký čas se ve mlýně dokonce schovávala židovská matka s dcerou. Němci je i přes prováděné kontroly nikdy neodhalili.
Mlýnská kola a turbína se znovu plně roztočily po válce. Ne však na dlouho. Přišel „Vítězný únor“ - nástup nových časů a konec českých mlýnů a malých elektráren. Poslední mouku Steinocherovi umleli koncem roku 1952. Mlýn však znárodněn nebyl, na rozdíl od ostatních soběslavských mlýnů. Přesto jej využívalo JZD Čeraz pro šrotování obilí. Steinocherovým i dalším mlynářům v Soběslavi bylo odejmuto vodní právo, náhon byl zčásti zavezen, takže voda do mlýna dodnes neproudí. Mlýnská kola se definitivně zastavila. Velké škody bývalý mlýn utrpěl při povodni roku 2002 a při nevítaných návštěvách zlodějů a vandalů. Dnes starobylý objekt slouží jako obytné stavení rodiny Steinocherů, napájené nikoliv turbínou s alternátorem, ale slunečními kolektory. Pro hosty a navštěvníky však čeká jedno velké překvapení – potomek soběslavského mlynářského rodu Jaroslav Steinocher může hostům ukázat původní zařízení mlýna, instalované po požáru roku 1918. V současnosti už je jediné a poslední v Soběslavi.


Historie mlýna obsahuje událost z období:

1828 Josef Rieb

1840 městský mlýn s pilou

Hospodářský typ mlýna
  • Poddanský

Mlýn s pilou uveden v Seznamech vodních děl Republiky československé z r.1930, maj. K. Steinocher

Okresní úřad v Táboře /oddělení vyživovací a cenové/ (pep)
Čj:27429/vyživ/1941 ze dne 22.prosince 1941
Námězdní mletí ve mlýnech – konečná úprava.
Číslo rejstříku: 1253
Jméno majitele mlýna a bydliště: Steinocher Jar., Čejnov-Čeraz 5
Přidělení politických obcí: Čeraz, Vesce, Zaluží, Vlastiboř
Den příjmu obilí a výdej výrobků: pondělí-sobota

9. února 1943 byl zatčen mlynář Jaroslav Steinocher pro mletí bez povolení a 12. února 1943 byl zatčen Jaroslav Secký stárek v Čejnově. Byli odsouzeni a zbytek okupace ztrávili v koncentračních táborech v Německu.

Poslední mouku Steinocherovi umleli koncem roku 1952. Mlýn nebyl znárodněn a využívalo jej JZD Čeraz pro šrotování obilí. Steinocherovým bylo odejmuto vodní právo, náhon byl zčásti zavezen, takže voda do mlýna dodnes neproudí.

Události
  • Zánik mlynářské živnosti

Příjmení mlynářů působících na mlýně:

  • Steinocher
  • Rieb
  • Čejnovský
  • Šiškovský

Historie mlýna také obsahuje:

1828 Josef Rieb

1641 Vít Čejnovský

1777 Martin Šiškovský

1850 Karel Kašpar Steinocher

1930 K. Steinocher

1942 Jaroslav Steinocher


Zobrazit více

Zobrazit více

Mlýn je vyobrazen na:

Předměty spojené s osobou mlynáře a provozu:

    částečně adaptován
    05 2012
      venkovský
      mlýn na malé řece (1000 – 7000 l/s)
      mlýnice a dům pod jednou střechou, avšak dispozičně oddělené
        • plastická omítková výzdoba fasád a štítů
        • okno
        • epigrafické památky (nápisy, datování aj.)
        • vyskladňovací otvor
        • krov
        • existující umělecké složení
        Žádná položka není vyplněna
        Zaniklý
        • pila
        1840 mlýn s pilou
        1930 mlýn a pila
        • náhon
        • lednice
        Typturbína Francisova
        StavDochovaný
        Popis1930: 1 turbína Francis, hltnost 1,1 m3/s, spád 2,3 m, celk. výkon 20 HP
        Typturbína Francisova
        StavDochovaný
        Popis1930: 1 turbína Francis, hltnost 1,1 m3/s, spád 2,3 m, celk. výkon 20 HP
        Typvodní kolo na spodní vodu
        StavZaniklý
        Popis1930: 1 kolo na spodní vodu, hltnost 0,5 m3/s, spád 2 m, celk. výkon 20 HP
        Žádná položka není vyplněna
        Historické technologické prvky
        • Válcová stolice s 1 párem hladkých válců v dřevěné skříni
        • průchodová
        • čistírenský vysévač | Počet:
        • moučný vysévač | Počet:
        • předvysévač | Počet:
        • AutorDigiArchiv SOA v Třeboni
          NázevMatriky fary Soběslav
          Odkazhttps://digi.ceskearchivy.cz/Matriky-Rimskokatolicka-cirkev-S-S-Sobeslav
          Datum citace internetového zdroje19.12.2020
          AutorDigiArchiv SOA v Třeboni
          NázevMatriky fary Soběslav
          Odkazhttps://digi.ceskearchivy.cz/Matriky-Rimskokatolicka-cirkev-S-S-Sobeslav
          Datum citace internetového zdroje19.12.2020
          AutorDigiArchiv SOA v Třeboni
          NázevMatriky fary Dráchov
          Odkazhttps://digi.ceskearchivy.cz/Matriky-Rimskokatolicka-cirkev-D-Drachov
          Datum citace internetového zdroje19.12.2020
          AutorDigiArchiv SOA v Třeboni
          NázevSčítání lidu pro čp.15 obce Čeraz
          Odkazhttps://digi.ceskearchivy.cz/Scitani-lidu-SOkA-Tabor-1869-Soudni-okres-Sobeslav-C-C-Ceraz
          Datum citace internetového zdroje19.12.2020
          AutorMinisterstvo veřejných prací
          NázevSEZNAM A MAPA VODNÍCH DĚL REPUBLIKY ČESKOSLOVENSKÉ
          Rok vydání1932
          Místo vydáníPraha
          Další upřesněníSešit 12, s. 31
          Datum citace internetového zdroje19.12.2020
          AutorPetr Lintner
          NázevPOHLEDY SOBĚSLAVSKÉ
          Rok vydání2010
          Místo vydáníSoběslav
          Další upřesněnídíl druhý
          Datum citace internetového zdroje19.12.2020

          Žádná položka není vyplněna

          Základní obrázky

          Historické mapy

          Současné fotografie - exteriér - detaily stavebních prvků

          Současné fotografie - interiér - detaily stavebních prvků

          Současné fotografie - technologické vybavení

          Současné fotografie - předměty spojené s osobou mlynáře

          Ostatní

          Vytvořeno

          10.6.2013 12:59 uživatelem veselikim (Václav Jelínek)

          Majitel nemovitosti

          Není vyplněn

          Spoluautoři

          Uživatel Poslední změna
          Rudolf (Rudolf Šimek) 14.5.2023 16:58
          doxa (Jan Škoda) 15.2.2024 15:48
          pepino 19.12.2020 11:46