Mlynář si myslí, že zrno roste jen pro jeho mlýn.
(německé přísloví)

Jandečkův, Vackův, Podhorní, Čekanský mlýn

Jandečkův, Vackův, Podhorní, Čekanský mlýn
96
Luční
Sedlčany
264 01
Příbram
Sedlčany
49° 39' 17.3'', 14° 25' 44.2''
Mlýniště bez mlýna
Vacků mlýn čp. 96 stával až do druhé poloviny minulého století v Sedlčanech na Sedleckém potoce. V současnosti (2014) zde nalezneme jen několik kamenných pozůstatků zdí a náznak odtokové strouhy.
Zbytky mlýna se nacházejí v ulici Luční, poblíž silnice č. 18
Sedlecký potok
volně přístupný

Obecná historie:

Po mlýně, který se nacházel v Luční ulici a měl číslo popisné 96, dnes není téměř ani památky. Zbylo zde pouze torzo kamenných zdí a stopa po odtokové strouze. Stál v jihovýchodní části Sedlčan na Sedleckém potoce a vedl k němu kilometrový náhon od kapličky u okresní silnice. V 16. století se mlýn nazýval podle tehdejšího vlastníka Čekanský. Tento mlýn, tehdy o dvou kolech, je zachycen i v berní rule. V té době jej držel Václav Čekanský. Když probíhalo v roce 1839 mapování stabilního katastru, vlastnil mlýn Václav Mrskoš. Mlýn se už tehdy jmenoval Jandečkův. Ve vodní knize byl jako první majitel uveden Václav Chabr a poté Jan Janoušek.
K dalším majitelům tohoto mlýna se řadili Vojtěch a Anastázie Fouskovi, kteří mlýn drželi na základě trhové smlouvy od 30. listopadu 1890 do 26. února 1898, kdy mlýn prodali za 13 250 zlatých Antonínu a Eleonoře Vackovým, posléze majitelům mlýna v Libohošti. Podle nové trhové smlouvy připadalo vlastnictví Vackovi od 1. března 1898.
K mlýnu náležely ještě stavební parcely s čísly katastrálními 52 a 54 v Sedlčanech, dále role s číslem katastrálním 1275, pastvina s číslem katastrálním 1280, louže s číslem katastrálním 1281, zahrada s číslem katastrálním 1282, louka s číslem katastrálním 1283/2 a mlýnský potok s číslem katastrálním 1425, vedoucí od jezu až ke mlýnu. Fouskovi směli ve mlýně zůstat a bezplatně užívat byt o třech pokojích v prvním patře domu č. p. 96 do 31. května 1898.682 Podle vodní knihy koupili Vackovi mlýn už v roce 1897.683 K zasazení normálního znamení nedošlo.
Eleonora Vacková patrně brzy ovdověla, neboť vystupovala sama za sebe jako majitelka mlýna ve sporu se svým sousedem. 23. října 1900 si stěžovala u okresního hejtmanství v Sedlčanech na Ferdinanda a Marii Dlouhé, majitele pozemku (role) s číslem katastrálním 1242, stojícího na levém břehu mlýnského potoka. Ferdinand Dlouhý, obchodník v Sedlčanech, se dle Vackové dopustil přestupku proti vodnímu zákonu, když zabahnil v zimě roku 1899 její mlýnskou stoku a zanesl ji listím. Vacková se starala o údržbu mlýnské strouhy a byla tudíž nespokojena s chováním Dlouhého, který po její výzvě nechtěl odstranit nános z této mlýnské strouhy. Požádala okresní hejtmanství, aby celou záležitost vyšetřilo a odsoudilo ho k trestu a k náhradě způsobené škody a útrat.
Okresní hejtmanství žádosti Vackové vyhovělo a stanovilo při něm na 16. října 1900 jednání o vyrovnání vodního sporu mezi Eleonorou Vackovou a Ferdinandem Dlouhým v čištění vodní strouhy čísla katastrálního 1425. K záležitosti se vyjádřily obě strany. František Dlouhý vypověděl, že je nespokojen se zabahňováním svého pozemku a dodal, že při čištění mlýnské strouhy nemá docházet k ořezávání jeho stromů: „Ježto mně vyházené bláto na mé mezi vždy škodí, trávu mně ničí, nemohu to déle trpěti, aby veškeré bláto při čištění mlýnské strouhy č. katastr. 1425 u Selčan na mém pozemku č. katastr. 1242 ponecháváno bylo.(…) Zároveň žádám, aby pí. Vacková při čištění mlýnské strouhy byla vázána, aby mně břehy u mého pozemku nebyly podbírány a odkopávány a aby olše a vrby na mém pozemku nebyly ořezávány a podkopávány.“
František Dlouhý chtěl dále po mlynářce Vackové, aby vždy, když dojde k čištění mlýnské strouhy, Vacková do čtrnácti dnů odstranila  přebytečné bláto z jeho pozemků. Vacková se odkázala na práva svých předchůdců: „Já žádám, aby mně přisouzeno bylo ohledně čištění mlýnské strouhy č. katastr. 1425 totéž právo, jak se čištění dělo dosavad a také od dob dřívějších za mých předchůdců ve vlastnictví mlýna čp. 96.“ Dodala, že podle svědectví pamětníků si bláto vlastníci okolních pozemků ponechávali k jejich údržbě. Dle její výpovědi také nedocházelo k ořezávání stromků Dlouhého, neboť to svým dělníkům nenařizovala. Nesouhlasila s požadavkem, aby bylo bláto na její nákladdo čtrnácti dnů odstraněno, protože se tak nedělo za ní ani za dřívějších majitelů.
S chodem mlýna Eleonoře Vackové zřejmě pomáhal příbuzný Matěj Vacek, který se v žádosti k okresnímu hejtmanství z 23. října 1900 o oznámení, kdy se bude konat další jednání skrze čištění mlýnské strouhy, nazýval poručníkem nezletilých dětí po Antonínu Vackovi. Roztržka Vackové a Dlouhého se vyřešila 11. února 1901, kdy se oba opět sešli u okresního hejtmanství v Sedlčanech a dohodli se na kompromisu. Ferdinand Dlouhý bude trpět bláto nanášené z mlýnské strouhy na jeho břehy, avšak nesmí tím být poškozován jeho majetek a Vacková bláto z břehů musí vždy do 14 dnů odstranit. Mlýn byl v březnu roku 1901 zařízen dvěma koly na svrchní vodu, z nichž bylo stálé české složení a druhé francouzské složení nebo válcová stolice pracovaly střídavě.
Podle Čeňka Habarta převzal mlýn v dvaceti pěti letech Karel Vacek. Tomu odpovídá, že by na mlýně mohl pobývat od roku 1912. Dne 21. února 1914 se oženil s Marií Soukupovou ze Sedlčan, narozenou 27. listopadu 1888. Byť Karel Vacek svou mlýnskou strouhu udržoval, jak na to vzpomíná Marie Dědová: „ (…) Voda bývala krásně čistá, struha udržovaná, zarostlá olšemi a vrbami.(…) Ve struhách bývalo plno ryb, tak byla voda čistá, a okolo vedla cesta lemovaná loukou pod školou. U Vackova mlýna býval malý, ale krásný rybníček, za starých časů se tam chodilo bruslit.(…),“ potýkal se se záležitostí, která už mohla být vyřešena v druhé polovině 19. století. Neboť nedošlo k stanovení maximální výšky vodní hladiny při mlýně, nebylo tak ani určeno, do jaké míry smí být voda v náhonu nadržována, a tak Vacek dělal podle vlastního uvážení. To se nelíbilo Aloisi Davidovi, majiteli statku v Sedlčanech s číslem popisným 132, který měl v pronájmu pozemky, patřící Zdeňce Mrskošové. 12. září 1930 si stěžoval u okresního úřadu v Sedlčanech, že Karel Vacek nadržuje ve svém mlýnském náhonu vodu do té míry, že jeho najaté pozemky jsou zaplavovány a v důsledku toho mu nastává škoda jak na samotných pozemcích, tak i na seně a otavách. Jako konkrétní případ uvedl, že ve čtvrtek dne 21. srpna 1930 byla voda v mlýnském náhonu tak vyvýšena, že přetékala přes břehy náhonu na jeho pozemky a poškodila mu posečenou otavu.
Alois David dále požádal okresní úřad, aby zjistil, do jaké míry smí být voda v náhonu nadržována. Ten 13. září 1930 při nahlédnutí do vodní knihy dohledal, že mlýn není po vodoprávní a živnostensko-policejní stránce vůbec schválen. Karel Vacek si ke stížnosti sousedů dohledal zanesení svého mlýna do vodní knihy. Ujistil se, že tomu je tak a že k normalizaci vodního díla a k vodoprávnímu a živnostensko-policejnímu schválení nedošlo. Dne 19. září 1931 požádal okresní úřad v Sedlčanech o doplnění zbývajících úkonů.
O jedenáct dní později se za tímto účelem konalo komisionální šetření. Vacek však musel zajistit mlýn z bezpečnostního hlediska a pravděpodobně se s okresním úřadem v Sedlčanech domluvil na lhůtě do konce roku 1933. Dne 14. dubna 1931 sdělil Živnostenský inspektorát v Táboře okresnímu úřadu v Sedlčanech, že nemá námitek proti udělení vodoprávního a živnostensko-policejního schválení. Lhůta k provedení bezpečnostní podmínek se inspektorátu zdála dlouhá a doporučila ji aspoň o jeden rok zkrátit, tedy do konce roku 1932.
Bezpečnostní úpravy včetně stavby motorovny se z finančních důvodů protáhly. O tom informoval Karel Vacek 9. února 1934 okresní úřad v Sedlčanech a požádal ho o další prodloužení lhůty. Své rozhodnutí zdůvodňoval tím, že místo, ve kterém bude motor umístěn, vyžaduje kvůli měkkému základu mlýnské strouhy hluboké vybetonování, a tudíž taková realizace bude stát hodně peněz. A protože se mlynář v době hospodářské krize ocital ve finanční tísni, požádal o lhůtu pro stavbu motorovny do 31. prosince 1936. Dodal, že motorem mele pouze tehdy, když to nutně potřebuje, tzn. jen několik dní v roce v období velkého sucha, když chybí voda. Okresní úřad v Sedlčanech, byť za nějakou dobu, vyšel Vackově žádosti částečně vstříc a povolil mu zcela výjimečně lhůtu ke stavbě motorovny do konce října roku 1936. Karel Vacek měl zpoždění. Až 30. listopadu téhož roku informoval o dokončení stavby turbíny. V ten samý den zažádal o schválení postavení Francisovy kašnové regulační turbíny. Chtěl využít větší vodní síly namísto jednoho kola na svrchní vodu. Komisionální šetření v této žádosti se konalo 8. února 1937. Výměrem  SOA Praha, SOkA Příbram, Okresní úřad Sedlčany. Sbírka listin map a plánů k vložce vodní knihy č 62, f. 364r. z 31. července 1937 získal Vacek povolení k přestavbě. Existenci Francisovy turbíny ve Vackově mlýně dokládá zápis ze 4. října 1943 ve vodní knize.
Mlýn fungoval i během druhé světové války. Se svým zásobováním se postaral v tíživé situaci i o samotné obyvatelstvo Sedlčanska a místní pekaře, například Děda.
Karel a Marie Vackovi měli dva syny, Karla a Milku (Miroslava). Karel Vacek starší zemřel ke konci války. Poté, co byl jeho mlýn po válce ponechán v provozu, pracovali na něm jeho synové. V 50. letech minulého století řešili stížnost rybářského klubu v Sedlčanech. Údajně prý Karel Vacek umístil do jalového odpadu při mlýně slup, do kterého se chytají ryby a 17. dubna 1952 při výlovu mlýnského náhonu, vedoucího od splavu k Vackovu mlýnu, neměli rybáři ryby. 22. dubna 1952 o tom informovali okresní národní výbor v Sedlčanech a žádali, aby majitel mlýna tento slup na své náklady do 1. května 1952 odstranil. Vacek žádosti rybářského klubu vyhověl.
Jak už bylo na začátku řečeno, stavba bez nějaké výrazné stopy zanikla. „ Když zemřeli staří Vackovi, začal mlýn pustnout, protože mlynařinu pak už dál nikdo nevedl. Dnes po mlýně není ani památky. Býval to mlýn plný života a ještě měli veliké hospodářství. Jako dnes vidím pana Vacka, jak stával na rampě mlýna a dohlížel na nakládání mouky. Usměvavý, vždy úslužný, zamoučněný a plný humoru.“


Historie mlýna obsahuje událost z období:

16. stol. Čekanský

26. 10. 1653 kmotr Mikuláš Čekanský, mlynář ze Sedlčan (matrika Kosova Hora 01, snímek 9) (Podzimek)

V roce 1839 vlastnil mlýn Wenzl Mrskoš. (RŠ)

Václav Chabr

Janoušek

30.1.1890 koupili Vojtěch a Anastázie Fouskovi

26.2.1898 od nich koupili za 13.250 zl. Antonín (*1864 ve mlýně v Libohošti u Vrchotových Janovic, + 1899) a Eleonora Vackovi, včetně zásob paliva, dobytka, mlátičky a řezačky na řepu

1899 po + Antonína vdova Eleonora Vacková roz. Havránková z Křenovic u Vojkova

Hospodářský typ mlýna
Námezdní

1914 převzal syn Karel Vacek (1887-5.11.1945), manž. Marie roz. Soukupová ze Sedlčan

Hospodářský typ mlýna
Námezdní

Mlýn mlel pouze pro rolníky a místní hospodáře. Zaměstnával 2 osoby.

1925-1930 Karel Vacek

2 zaměstnanci (mlynář a učeň)

8 měr polí a luk

roční semelek 4 t obilí

Hospodářský typ mlýna
Námezdní

ke mlýnu přikázány Sedlčany a osady Libíň, Bor, Rudolec, Doubravice, Ústupenice a Klimětice.

5.11.1945 po + Karla Vacka mlýn vede vdova Marie se syny Miroslavem a Karlem

jeden ze dvou funkčních mlýnů v Sedlčanech, na rozdíl od Lhoteckého mlel pouze námezdně, obchodní mletí zamítnuto

 

Hospodářský typ mlýna
Námezdní

1.1.1956 L. Vacková pronajala mlýn komunálním službám města Sedlčan, nadále pouze šrotuje

v 60. letech moštárna  a poté sklad rakví

Události
  • Zánik mlynářské živnosti

Příjmení mlynářů působících na mlýně:

  • Vacek
  • Čekanský
  • Jandečka
  • Mrskoš
  • Chabr
  • Janoušek
  • Fousek
  • Mrškož

Historie mlýna také obsahuje:

1654 Václav Čekanský
1839 Václav Mrskoš  (Mrškož)
Václav Chabr
Jan Janoušek
-1898 Vojtěch a Anastázie Fouskovi
1898-2914 Antonín a Eleonora Vackovi
1914-1945 - Karel Vacek (RR)

Mlýn je vyobrazen na:

Předměty spojené s osobou mlynáře a provozu:

    neexistuje
    05 2012
      městský
      mlýn na potoku (50 - 1000 l/s)
        Členitá budova s obytnou a hospodářskou částí, na severu vstupní prostor a později přistavěná strojovna.
        Patrová budova, krytá taškami, mlýnice 12 x 9 m, na ni navazuje skladiště 6,4 x 9 m, obytná část 21 x 7,3 m, výška 7 m.
        Skladiště vedle mlýnice 9 x 6,4 m.
            • zcela bez technologie aj.
            Žádná položka není vyplněna
            1901: české a franc. složení a válcová stolice
            Ve 20. letech 20. století využíval dvě stolice, loupačku a český kámen, vodní síla z 1 kola přenášena královskou hřídelí
            1939:
            1 žitná stolice UNION
            1 hladká stolice Prokop Pardubice
            1 umělý kámen Prokop Pardubice
            1 šrotovník
            hranolový vysévač UNION
            koukolníky J. Kohout Smíchov
            loupačka Prokop Pardubice
            tarár UNION
            reforma UNION
            mačkadlo na oves UNION
            řezačka na krupky UNION
            kapacita skladiště 350-400 q obilí, mouky a otrub
            1945 zařízení doplňováno z konfiskovaných mlýnů Josef Frank v Sedlci okr. Kadaň a E. Böss v Ostružné okr. Šumperk
            25.8.1947 nové čisticí stroje od J.Franka, Sedlec:
            jednoduchý aspiratér UNION č. 75
            dvojitý cyklon UNION 2 x 850 mm
            Magnet UNION č. 5 bez stírače
            vysokovýkonný koukolník Halaš 1500 x 400 mm
            periodická loupačka Prokop Pardubice Omega č. 2
            tarár UNION
            požádáno o strojní vybavení z dalších 4 mlýnů na okrese Litomyšl, Žatec, Šumperk a Broumov
            poč. 1948 firma Karel Vacek, mlýn Sedlčany tyto žádosti zrušila
            Dochovaný
            • stoupa
            • náhon
            • odtokový kanál
            1 km dlouhý náhon od kamenného jezu u kapličky u okresní silnice na Vysoký Chlumec vedl po levé straně Sedleckého potoka a byl zpevněn vysazenými stromy (dnes zatopen rerenční nádrží)
            prostor lednice na sv nároží budovy, později na severní straně, na kola voda vedena žlaby
            Normální znamení zasazeno až 1931
            Typturbína Francisova
            StavZaniklý
            Výrobce"Union“ České Budějovice
            Popis Od roku 1936 využíval Francisovu turbínu, výkon 14 HP
            Typturbína Francisova
            StavZaniklý
            Výrobce"Union“ České Budějovice
            Popis Od roku 1936 využíval Francisovu turbínu, výkon 14 HP
            Typvodní kolo na vrchní vodu
            StavZaniklý
            Popis1901: 2 kola, prům 2,5 m
            1930: 1 kola na svrchní vodu, hltnost 0,219 m3/s, spád 2,7 m, výkon 4,9 HP, prům 2,7 m, šířka 1,9 m
            Typnaftový motor
            StavZaniklý
            Popis1925 výkon 6 HP
            1939 výkon 12 HP
            za války pro nedostatek nafty odstaven
            Typnaftový motor
            StavZaniklý
            Popis1925 výkon 6 HP
            1939 výkon 12 HP
            za války pro nedostatek nafty odstaven
            Typelektrický motor
            StavNezjištěn
            Popis1940 náhradou za naftový motor, výkon 15 HP
            Historické technologické prvky
            AutorČeněk Habart
            NázevSedlčansko, Sedlecko a Voticko I.
            Rok vydání1995
            Místo vydáníSedlčany
            Další upřesněníDíl. I. - s. 236
            AutorČeněk Habart
            NázevSedlčansko, Sedlecko a Voticko I.
            Rok vydání1995
            Místo vydáníSedlčany
            Další upřesněníDíl. I. - s. 236
            AutorMinisterstvo financí
            NázevSeznam a mapa vodních děl RČS
            Rok vydání1932
            Místo vydáníPraha
            Další upřesněnísešit 12 (Tábor), s. 29
            AutorLenka Kletečková
            NázevMlýny a mlynáři vysídleného území Neveklovska 1. poloviny 20. století
            Rok vydání2016
            Místo vydáníPraha
            Další upřesněníbakalářská práce na katedře PVH FFUK
            Odkazhttps://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/80310
            Datum citace internetového zdroje07 2021
            AutorŠárka Mašková Janotová
            NázevVodní mlýny Sedlčanska na prahu modernizace
            Rok vydání2017
            Místo vydáníSedlčany
            Další upřesněnís. 78-80

            Místo uložení
            Název fondu
            Název archiválie
            Evidenční jednotka
            Inventární číslo, signatura
            Místo uložení
            Název fondu
            Název archiválie
            Evidenční jednotka
            Inventární číslo, signatura

            Základní obrázky

            Historické mapy

            Historické fotografie a pohlednice

            Současné fotografie - exteriér

            Současné fotografie - exteriér - detaily stavebních prvků

            Současné fotografie - vodní dílo

            Vytvořeno

            10.4.2014 17:51 uživatelem Šárka Janotová

            Majitel nemovitosti

            Není vyplněn

            Spoluautoři

            Uživatel Poslední změna
            Rudolf (Rudolf Šimek) 16.6.2023 20:17
            Radomír Roup (Radomír Roup) 20.6.2018 10:00
            doxa (Jan Škoda) 19.2.2024 14:41