Mlýn dobře klape, ale kde je mouka?
(německé přísloví)

Andělský mlýn

Andělský mlýn
75
14
Jiráskova
Soběslav
392 01
Tábor
Soběslav
49° 15' 11.5'', 14° 43' 9.7''
Mlýniště bez mlýna
Andělský či Andělovský, později nazývaný Křížkův mlýn, stával o něco výše proti proudu Andělské strouhy v místech dnešní křižovatky silnice E55 a Jiráskovy ulice v Soběslavi. Andělský mlýn původně patřil Matěji Suchému. V roce 1885 sňatkem přešel na Františka Nováka. Mlýn koupil po té, co v roce 1923 vyhořel, Ferdinand Süssner majitel továrny na výrobu hedvábného zboží postavené na místě bývalého Suchého mlýna. Mlýn nebyl obnoven. Bylo využito vodní právo a na území mlýna postavena Süssnerova vila.
Jižně od náměstí Republiky v Soběslavi.
Dírenský potok
volně přístupný

Obecná historie:

Jan Lintner: Suchý a Andělský mlýn v Soběslavi
JIHOČESKÝ SBORNÍK HISTORICKÝ
Vydává Jihočeská společnost pro zachování husitských památek v Táboře, ROČNÍK VI. (1933) č.inv.606/6, sign. C-111/1933
(Výpis)
Mlýn Andělovský (Andělský) později Křížkův. Osudy tohoto mlýna jdou souběžně s dějinami mlýna Suchého. Patřil původně Matějovi Suchému (Poznámka: Měl tři mlýny, Suchý, Andělovský a mlýn na příkopech, hned kde voda padá z města; poslední prodal r. 1569 Jakubu Truhlářovi.), mlynáři, jenž jej r. 1566 prodal Janu Pražákovi a to mlýn i s tím dílem potoka, jež slove Kamenný; mlýn leží vedle stodoly Smetánkovy a vedle cechovního ševcovského pole. Prodejní cena byla 430 kop. Co se týče vody, která jde ke mlýnu, jestližeby jaká obtíž pro tu vodu se na Jana Pražáka vztahovala, to vše Matěj mlynář má vyvaditi bez vší starosti Jana Pražáka. Když však Matěj Suchý, mlynář, nemohl na pánech vymoci, aby směl Pražák vody svobodně užívati, slevil mu 40 kop. Úroku platí mlynář obci pololetně 20 grošů a z dílu 3 groše.
R. 1566 Jan Pražák prodal ten mlýn Šímovi z Dráchova za 390 kop, ale tři roky nato r. 1569, poněvadž ještě Matějovi Suchému mlynáři na tom mlýně vázla velká summa peněz, ujal se jej zase a r. 1570 postoupil je svému zeti Benešovi Andělovi. Měl totiž Matěj Suchý mlynář dvě dcery, Mandelinu a Martu, s kterou se Beneš Anděl oženil.
R. 1571 v sobotu po památce Jana Husa (10. července) Šíma z Dráchova koupil od Smetánkové jezírko za 4 kopy, kterémužto trhu pan Ondřej Smetánka, úředník panství Helfenburského místa nedal, a ten díl s tou stodolou a jezírkem prodal Janu Maškovi a Šíma, podle prodeje toho mlýna, na němž nyní byl Anděl, měl Andělovi to jezírko vysvoboditi. Proto Šíma, maje na mlýně Andělově 84 kopy, dal je panu Janu Maškovi za 30 kop hotových peněz; to jezírko i co se tím rybníčkem zatopilo Anděl i budoucí na tom mlýně mají bez překážky míti v užívání a těch 84 kop Beneš Anděl Janu Maškovi má skládati po veruncích. R. 1571 prodal ještě Jan Mašků ke mlýnu Anděla mlynáře stodolu vedle stínadel až do té stoky, která jde Solinským rybníkem, za 34 kopy.
Na mlýně měla spravedlnost po svém otci Matěji Suchém, mlynáři, jeho dcera a švagrová Andělova Mandelina, která tu spravedlnost témuž Andělovi prodala za 20 kop.
R. 1580 Beneš Anděl byl již mrtev a vdova po něm Markéta měla ještě z celkového dluhu 118 kop Janu Maškovi zaplatiti 42 kopy.
R. 1592 vdova Markéta po Benešovi Andělovi a sirotci Anna, Regina, Josef a Matouš prodali ten mlýn otčímu svému Vítovi Mráčkovi za 410 kop. Ten držel mlýn až do své smrti r. 1612. Mlýn byl prošacován a puštěn Jakubu Milotovi, kterýž měl Mráčkovu dceru Julianu, za 500 kop.
Vítovi Mráčkovi i Jakubu Milotovi říkalo se všeobecně Anděl a jméno to dokonce příjmí Milota potlačilo. Podle odkazu Víta Anděla složil Jakub Anděl r. 1662 k záduší sv. Víta 5 kop a k sv. Petru a Pavlu tolikéž. Jakub Anděl měl syna Bartoloměje, jemuž r. 1666 prodal za 300 kop mlýn, a Jakuba, po němž vdova Anna provdala se za Jiřího Březinu. Bartoloměj Anděl složil při koupi mlýna 5 kop k záduší sv. Marka, snad ještě podle odkazu Víta Anděla (Mráčka).
Po smrti Bartoloměje Anděla r. 1698 stalo se porovnání mezi sirotky a mlýn připadl Mikulášovi. Ten hospodařil na mlýně až do své smrti r. 1729. Podle kšaftu jeho z 28. května 1729 zůstává na mlýně plnomocnou hospodyní manželka Mandelina a syn Honza, který dlouhý čas rodiče živil svou prací, má po smrti matčině dostati mlýn.
Po smrti Jana Anděla r. 1763 ujal se mlýna syn jeho Prokop Anděl, jenž postoupil jej frejmarkem Janu Kalivodovi (Kalivoda měl Městský mlýn) a Kalivoda přidal mu ještě 200 zl. rýn.
Jan Kalivoda zemřel r. 1795 a mlýn ve veřejné dražbě koupil Václav Kučera, mlynář z Tábora za 4455 zl. Zároveň vyznačena a do knih vtělena práva a povinnost tohoto mlýna, shodující se s mlýnem Suchým. Anděl již po roce 1796 koupil jej od Kučery syn Šimona Suchardy, mlynáře z Kutné Hory, Jiřík, a po něm v pěti letech vystřídali se na něm r. 1801 Tomáš Vaněk, r. 1802 Antonín Miska a ten prodal ten mlýn Václavu Karlíkovi, mlynáři za Suchomela, k ruce jeho syna Vojtěch a manželky jeho Františky.
Avšak již r. 1806 koupil týž mlýn Matěj Křížek, bývalý mlynář hamerský a syn jeho Josef Křížek prodal jej r. 1815 Josefovi Steinochrovi, a od té doby byl Andělský mlýn v majetku rodiny Steinochrův až do r. 1855, kdy sňatkem Anny Steinochrové přešel na Františka Nováka; tito vlastnili jej až do vyhoření. Spáleniště zakoupil pan Ferd. Süsser a mlýn již neobnovil...


Historie mlýna obsahuje událost z období:

Osudy tohoto mlýna šly souběžně s dějinami vedlejšího mlýna Suchého. Patřil původně Matěji Suchému, mlynáři, jenž jej r. 1500 prodal Janu Pražákovi. Prodejní cena byla 430 kop.

Události
  • První písemná zmínka o existenci vodního díla
  • Vznik mlynářské živnosti

R. 1566 Jan Pražák prodal mlýn Šímovi z Dráchova za 390 kop, ale již za tři roky 1569, "poněvadž ještě Matějovi Suchému mlynáři na tom mlýně vázla velká summa peněz", Matěj se jej opět ujal a r. 1570 jej postoupil svému zeti Benešovi Andělovi.

"R. 1571 v sobotu po památce Jana Husi (10. července) Šíma z Dráchova koupil od Smetánkové jezírko za 4 kopy, kterémužto trhu pan Ondřej Smetánka, úředník panství Helfenburského místa nedal, a ten díl s tou stodolou a jezírkem prodal Janu Maškovi a Šíma, podle prodeje toho mlýna, na němž nyní byl Anděl měl Andělovi to jezírko vysvoboditi. Proto Šíma, maje na mlýně Andělově 84 kopy dal je panu Janu Maškovi za 30 kop hotových peněz; to jezírko i co se tím rybníčkem zatopilo Anděl i budoucí na tom mlýně mají bez překážky míti v užíváni a těch 84 kop. Beneš Anděl Janu Maškovi má skládati po veruncích."

"R. 1571 prodal ještě Jan Mašků ke mlýnu Anděla mlynáře stodolu vedle stínadel až do té stoky, která jde Solinským rybníkem, za 34 kopy.
Na mlýně měla spravedlnost po svém otci Matěji Suchém, mlynáři jeho dcera a švagrová Andělova Mandelina, která tu spravedlnost témuž Andělovi prodala za 20 kop."

Roku 1580 byl Beneš Anděl již mrtev.

R. 1592 vdova Markéta po Benešovi Andělovi a sirotci prodali mlýn otčímu svému Vítovi Mráčkovi za 410 kop. Ten držel mlýn až do své smrti roku 1612. Mlýn byl byl poté prodán Jakubovi Milotovi za 500 kop

Vítovi Mráčkovi i Jakubu Milotovi se dále říkalo všeobecně Anděl.

Jakub Anděl měl syna Bartoloměje, jemuž r. 1666 prodal za 300 kop mlýn.

Po smrti Bartoloměje Anděla 1698 mlýn připadl Mikulášovi. Ten hospodařil na mlýně až do své smrti 1729. Podle jeho závěti z 28. května 1729 zůstala na mlýně "plnomocnou hospodyní" manželka Mandelina a syn Honza, který dlouhý čas rodiče živil svou prací, měl po smrti matky dostat mlýn.

Po smrti Jana Anděla 1763 ujal se mlýna syn Prokop Anděl, "jenž postoupil jej frejmarkem Janu Kalivodovi".

Jan Kalivoda zemřel 1795 a mlýn ve veřejné dražbě koupil Václav Kučera, mlynář z Tábora, za 4455 zl.

Již po roce 1796 koupil mlýn od Kučery syn Šimona Sucharky, mlynáře z Kutné Hory, Jiřík, a po něm v pěti letech se zde vystřídali 1801 Tomáš Laněk, 1802 Antonín Miska, který prodal mlýn Václavu Karáskovi, mlynáři ze Suchdolem.

Již r. 1806 koupil mlýn Matěj Křížek, bývalý mlynář hamerský - jeho syn Josef Křížek mlýn r. 1815 prodal Josefu Steinochrovi.

Andělovský mlýn byl v majetku rodiny Steinochrů až do r. 1885, kdy sňatkem Anny Steinochrové přešel na Františka Nováka; ti jej vlastnili až do vyhoření.

1923 - mlýn vyhořel a nebyl již obnoven

Spáleniště zakoupil pan Ferd. Süsser a mlýn již neobnovil.

1930 továrna na vlněné látky, František Süsser

Události
  • Zaznamenání katastrofy (požár, povodeň, zranění, úmrtí, aj.)
  • Zánik mlynářské živnosti
  • Zánik budovy mlýna

Příjmení mlynářů působících na mlýně:

  • Suchý
  • Pražák
  • Šíma
  • Anděl
  • Mráček
  • Milota
  • Kalivoda
  • Kučera
  • Sucharda
  • Vaněk
  • Miska
  • Karlík
  • Křížek
  • Steinocher
  • Novák

Historie mlýna také obsahuje:


Zobrazit více

Zobrazit více

Mlýn je vyobrazen na:

Předměty spojené s osobou mlynáře a provozu:

    neexistuje
    05 2012
      venkovský
      mlýn na potoku (50 - 1000 l/s)
        • drobné sakrální památky
          • zcela bez technologie aj.
          Žádná položka není vyplněna
          Zaniklý
          • tkalcovna
          1930 továrna na hedvábné látky
          • jez
          • náhon
          • rybník
          • odtokový kanál
          Typvodní kolo na vrchní vodu
          StavZaniklý
          Popis
          Typvodní kolo na vrchní vodu
          StavZaniklý
          Popis
          Typturbína Francisova
          StavNezjištěn
          Popis1930: 1 turbína Francis, hltnost 0,5 m3/s, spád 5,6 m, výkon 28,5 HP
          Žádná položka není vyplněna
          Historické technologické prvky
          AutorJosef Klempera
          NázevVodní mlýny v Čechách V
          Rok vydání2002
          Místo vydáníPraha
          Další upřesněníStr.133
          Odkaz
          Datum citace internetového zdroje5.3.2016
          AutorJosef Klempera
          NázevVodní mlýny v Čechách V
          Rok vydání2002
          Místo vydáníPraha
          Další upřesněníStr.133
          Odkaz
          Datum citace internetového zdroje5.3.2016
          AutorPetr Lintner
          NázevPohledy soběslavské
          Rok vydání2010
          Místo vydáníSoběslav
          Další upřesněníStr. 54
          Odkaz
          Datum citace internetového zdroje5.3.2016
          AutorJan Lintner
          NázevSuchý a Andělský mlýn v Soběslavi
          Rok vydání1933
          Místo vydáníJihočeský sborník historický roč. 6
          Další upřesněnís. 22-26
          Odkazhttp://www.antikvariatcz.com/files/jan_lintner_-_suchy_a_andelsky_mlyn_v_sobeslavi.pdf
          Datum citace internetového zdroje
          AutorMinisterstvo financí
          NázevSeznam a mapa vodních děl RČS
          Rok vydání1932
          Místo vydáníPraha
          Další upřesněnísešit 12 (Tábor), s. 31

          Žádná položka není vyplněna

          Základní obrázky

          Historické mapy

          Současné fotografie - exteriér

          Současné fotografie - exteriér - detaily stavebních prvků

          Současné fotografie - vodní dílo

          Vytvořeno

          5.3.2016 16:52 uživatelem pepino

          Majitel nemovitosti

          Není vyplněn

          Spoluautoři

          Uživatel Poslední změna
          Rudolf (Rudolf Šimek) 6.3.2023 18:06
          doxa (Jan Škoda) 21.12.2023 00:29
          pkhistory (Petr Kozel) 17.1.2017 19:31