Kdo má peníze, může čerta přinutit,
aby jeho mlýnem otáčel.
(čínské přísloví)

mlýn v Krpech

mlýn v Krpech
15
Krpy
294 79
Mladá Boleslav
Krpy
50° 19' 40.7'', 14° 41' 32.9''
Mlýn bez funkčního vodního motoru
Budovy mlýna stojí kolem čtvercového dvora na okraji obce. Mlýn je v soukromém vlastnictví a je nepřístupný.
Na okraji obce
Košátecký potok
nepřístupný

Obecná historie:

Krpy se nacházejí cca 20km východně od Mělníka a cca 25km jihozápadně od Mladé Boleslavi poblíž historické stezky spojující tato dvě významná města. Ves je situována v jižním svahu ve výšce 225 metrů nad mořem. Ves je postavena na půdorysu nepravidelné rostlé formy. 1 Jižně od hranice intravilánu vesnice, 150m, protéká Košátecký potok. Nejstarší známá zmínka o vesnici Krpy pochází z roku 1352. Zprávy uvádí jako vlastníky řád kanovníků sv. Jiří v Praze.  Do roku 1850 patřily Krpy k panství řepínskému a částečně k mělnickému. Mlýn je zmiňován v registrech panství řepínského v roce 1594.
Mlýnský náhon je vystaven severně od Košáteckého potoka a vytváří přirozenou hranici obce při patě jižního svahu. Ludvík Böhm uvádí, že jeden z pramenů posilující mlýnský náhon se nachází přímo ve mlýně ‚‚v Krpech samých ve mlýně pod koly jedním pramenem Klokoč zvaným se sesiluje‘‘. 5 Mlýn se nachází v jihozápadním intravilánu obce a patřil do soustavy košáteckých mlýnů. Byl prvním z vodních děl po proudu od prameniště potoka. Mlýn se nachází na pozemku p. č. 38/2 pod č. p. 15. Pramen toku Košáteckého potoka se vyskytuje přibližně 20km severně od Krp. Hospodářský areál se skládá ze tří samostatných budov a je ohraničen na severu příkrým svahem a na jihu mlýnským náhonem. Jižně od náhonu jsou rozsáhlé mokřady. Přístupová cesta vede od západu a prochází severní hranicí dvora s vyústěním východním směrem na hlavní komunikaci vedoucí ke Kropáčovi Vrutici a dálena Mladou Boleslav.

Mlýn v Krpech je historicky silně spjat s rodem Macháčků. Mlýn jim patřil mezi lety 1818–1924. Přestože mlýn patřil rodině Macháčku 106 let, již od druhé poloviny 19. století fungoval jako mlýn nájemní. Význam rodu se projevil i v zájmu regionálních historiků. Svou glosu jim věnoval i LudvíkBöhm v topografické knize Královské
věnné město Mělník a okres mělnický z roku 1892.
‚‚Josef Macháček, mlynář krpský, jenž r. 1818 mlýn za 23.000 zlatých koupil. Synové jeho narodili se na Vlkavě u Nymburka. Nejstarší Josef nar. r. 1812, vysvěcen r. 1836 na kněze, byl od r. 1858 do r. 1863 farářem v Račiněvsi u Řipu. Tohoto roku na udání dvou jistých lidí v Roudnici byv odsouzen pro politický přečin na tři měsíce do Garsteinu v Hořeních Rakousích, žije nyní jako stařec osmdesátiletý s malou pensí v Praze. Druhý syn Vincenc, člověk rozšajný a přičinlivý, převzav po otci mlýn, byl v 36. roce svém při kácení lesa zabit borovicí. Nejmladší syn Karel vystudovav gymnasium v Ml. Boleslavi, filosofii a první tři roky mediciny a chirurgie ve Vídni, kde byl za doktora povýšen, působil jako praktický lékař na Mělníc, kde na něho dosud od mnohých starších obyvatelů vděčně vzpomínáno bývá. Také otec Jos. Macháček za několik let po něm na Mělníce zemřel a zde pohřben jest.‘‘ 
V 60. a 70. letech byl nájemným mlynářem Václav Pospíšil.

V SOA Litoměřice se dochoval dopis z roku 1869, kdy si stěžují mlynáři hospodařící tou dobou na Košáteckém potoce na nájemníka byšického mlýna, mlynáře Jenče, že neplatí příspěvek do společné pokladny na udržování a čištění Košáteckého potoka.  Mezi podepsanými je i výše zmíněný Václav Pospíšil.  V roce 1883 je zmiňován jako mlynář František Douš. Rodinu Františka Douše následně na přelomu století vystřídal krpský rodák František Zahrádka. 
Rodina Zahrádků byla do té doby usazena i na vrchnostenském mlýně v blízkých Košátkách. Další zmínka o Františku Zahrádkovi je z místní obecní kroniky z roku 1926, kde se uvádí, že František Zahrádka s Josefem Zítou byli vysláni obcí Krpy do firmy Matička v Praze, kde vzhledem ke svým zkušenostem mají jednat o koupi obecního čerpadla. Z Prahy se vrátili s nabídkou na turbínové vysokotlaké čerpadlo a Kolbenův motor za 10778 Kč.  Tou dobou František Zahrádka již nemohl být mlynářem, jelikož během první světové války byl v nájmu na mlýně Jan Kovárna , který se kromě mlynářského povolání aktivně věnoval také dřevořezbě a psaní povídek. Jeho syn byl známý český výtvarný kritik a historik umění František Kovárna. Mlýn v roce 1924 změnil majitele, když ho koupil poslední aktivní mlynář Alois Zima .

(Historii doplnil David Štastný)


Historie mlýna obsahuje událost z období:

Mlýn je uváděn v Registrech panství v roce 1594.

Události
  • První písemná zmínka o existenci vodního díla
  • Vznik mlynářské živnosti

Roku 1683 si Matěj Pokorný, syn krpského mlynáře Petra, vzal za manželku Rozinu, dceru Václava Bečváře.

Roku 1818 koupil mlýn mlynář z Vlkavy Josef Macháček. Téměř celé 19. století mlýn vlastnil rod Macháčků.

‚‚Josef Macháček, mlynář krpský, jenž r. 1818 mlýn za 23.000 zlatých koupil. Synové jeho narodili se na Vlkavě u Nymburka. Nejstarší Josef nar. r. 1812, vysvěcen r. 1836 na kněze, byl od r. 1858 do r. 1863 farářem v Račiněvsi u Řipu. Tohoto roku na udání dvou jistých lidí v Roudnici byv odsouzen pro politický přečin na tři měsíce do Garsteinu v Hořeních Rakousích, žije nyní jako stařec osmdesátiletý s malou pensí v Praze. Druhý syn Vincenc, člověk rozšajný a přičinlivý, převzav po otci mlýn, byl v 36. roce svém při kácení lesa zabit borovicí. Nejmladší syn Karel vystudovav gymnasium v Ml. Boleslavi, filosofii a první tři roky mediciny a chirurgie ve Vídni, kde byl za doktora povýšen, působil jako praktický lékař na Mělníc, kde na něho dosud od mnohých starších obyvatelů vděčně vzpomínáno bývá. Také otec Jos. Macháček za několik let po něm na Mělníce zemřel a zde pohřben jest.‘‘

Hospodářský typ mlýna
  • Poddanský

V 60. a 70. letech byl nájemným mlynářem Václav Pospíšil.

V SOA Litoměřice se dochoval dopis z roku 1869, kdy si stěžují mlynáři hospodařící tou dobou na Košáteckém potoce na nájemníka byšického mlýna, mlynáře Jenče, že neplatí příspěvek do společné pokladny na udržování a čištění Košáteckého potoka.  Mezi podepsanými je i výše zmíněný Václav Pospíšil.  V roce 1883 je zmiňován jako mlynář František Douš. Rodinu Františka Douše následně na přelomu století vystřídal krpský rodák František Zahrádka. 

Na přelomu 19. a 20. století byl v Krpech mlynář Zahrádka. (Šebek)

během první světové války byl v nájmu na mlýně Jan Kovárna , který se kromě mlynářského povolání aktivně věnoval také dřevořezbě a psaní povídek. Jeho syn byl známý český výtvarný kritik a historik umění František Kovárna.

Mlýn v roce 1924 změnil majitele, když ho koupil poslední aktivní mlynář Alois Zima .

1930 Alois Zima

Ve složce s dotazníkem se též nachází výměr nákladů odkazující na vládní nařízení č. 363/1938 27 o zřizování mlýnu a rozšiřování jejich výrobní schopnosti. Tento výměr činí 37,4 Kčs za šrotované plodiny a 425Kčs za mlýnské výrobky. Ve složce Mlynářského ústředí jsou dochované dokumenty z období před rokem 1939. Jedná se o výši námezdního kontingentu z let 1936–1940. V těchto letech se kontingent neměnil a byl stanoven na 2360q.
Též se dochovaly listiny o výši dani z obratu z let 1931–1932. Tato daň byla 1179Kčs, 1285 Kčs a 1200Kčs.

(Historii doplnil David Štastný)

Hospodářský typ mlýna
Námezdní

Příjmení mlynářů působících na mlýně:

  • Macháček
  • Douš
  • Zahrádka
  • Zima
  • Pokorný
  • Pospíšil
  • Kovárna

Historie mlýna také obsahuje:

1818 - Josef Macháček z Vlkavy

19. stol. - rod Macháčků

1860-1880 Václav Pospíšil (nájemce)

1883 - Franišek Douš (RR)

Přelom 19. a 20. stol mlynář Zahrádka (Šebek)

1915 Jan Kovárna (nájemce)

1924-1939 - Alois Zima (RR)


Zobrazit více

Při křtech dětí rodiny Tykačů v Čelákovicích v letech 1856 - 1863 byli jako kmotři přítomní Barbora Pospíšilová, rozená Kosilová, mlynářka z Krp, a její manžel Václav Pospíšil, mlynář z Krp.

Mlýn je vyobrazen na:

Předměty spojené s osobou mlynáře a provozu:

  • Hlavičkový (firemní) papír
dochován bez větších přestaveb
02 2014
    venkovský
    mlýn na potoku (50 - 1000 l/s)
    mlýnice a dům samostatné budovy
    • raná moderna do roku 1920
    • moderní 1920 – 1945
    • 1945 – současnost
    zděná
    jednopatrový
    Budovy mlýna jsou postaveny do tvaru písmene L a souvisí spolu. Vedle mlýna stojí samostatná obytná budova. Na druhé straně dvora stojí stodola.
    Hlavní budova mlýnice je orientována východním štítovým průčelím směrem do dvora. Budova je ze smíšeného zdiva, převážně z cihel a opukových kvádrů. V místech, kde se budova dostává do kontaktu s vodou z náhonu je sokl návodní zdi vyzděný z pískovcových štuků. Průčelí je složeno ze tří etáží. V každé etáži jsou tři osy. V první etáži jsou první a třetí ose shodná dvoukřídlá, vertikálně obdélná dřevěná okna. Ve druhé ose jsou kazetové dvoukřídlé dveře. V druhé etáži jsou ve třech osách shodná vertikálně obdélná dvoukřídlá dřevěná okna. V místě suprafenestry v druhé etáži jsou vpadlá zrcadla. První a druhou etáž od sebe odděluje dřevěný přístřešek s pultovou střechou, krytou eternitovými šablonami. V ploše zdobeného, trojúhelné štítu, se v druhé ose nacházejí dvě malá dvoukřídlá, dřevěná okna.
    Všechny dveřní a okenní otvory jsou lemovány prostou štukovou šambránou. Severní okapové průčelí je děleno dvěma osami ve dvou etážích. V první etáži vytyčují první a druhou osu z leva vertikálně obdélné otvory s dřevěnou výplní v torzálním stavu. V druhé etáži v první ose je vertikálně obdélný otvor uzavíraný dvoukřídlým, dřevěným oknem a nadsvětlíkem. V druhé ose je vertikálně obdélný otvor uzavíraný dřevěnými, dvoukřídlými, svlakovými dveřmi. Dveře jsou zpřístupněny vyloženou dřevěnou pavláčkou s pultovou stříškou. Jedná se pravděpodobně o vyskladňovací otvor pro melivo, situovaný při vjezdu do areálu mlýna. V suprafenestrách druhé etáže jsou dvě vpadlá zrcadla se štukovou šambránou. Druhou etáž odděluje od střechy profilovaná korunní římsa. Vzhled západního štítového průčelí je shodný východním.
    K jižnímu okapovému průčelí, téměř v celé šířce, přiléhá nad mlýnským náhonem přístavek, jako součáF st přestavby z 30. let 20. století a instalací turbíny. Všechny okenní otvory jsou v jižním okapovém průčelí zazděny (obr. 6). Střecha mlýnice je sedlová. Krytina je pálená, tažená taška typu letka. Severní valbou prochází vysoký tahový komín.
    Mezi přístavkem a hlavní budovou se nachází betonové koryto mlýnského náhonu s dvěma stavidly. Mlýnský náhon prochází jižní částí hospodářského zázemí a je v celé délce zakryt betonovými panely. První stavidlo je užší, jalové o světlé šířce 0,8m druhé regulační (vpustní) o šířce 1,70m.
    Při východní hranici dvora je obdélná průjezdní stodola orientovaná okapovým průčelím do dvora. Střecha je sedlová, pokrytá eternitovými šablonami. Omítka je stříkaná. V severní polovině objektu jsou v západní a východním průčelí mohutná dřevěná posuvná vrata. V jižní části západního okapového průčelí jsou dvoukřídlá vrata a shozový, vertikálně obdélný prostor ve středové ose nad nimi (obr. 8). Tato stodola nahradila po roce 1915 původní dřevěný objekt.
    V severní části pozemku se nachází dva k sobě štítovými průčelími přiléhající objekty. Objekt v západní části je jednopodlažní chlév se sedlovou střechou a třemi samostatnými chlévy 6 a jedním shozovým otvorem v podkroví. Mezi přízemím a podkrovím jsou kruhové větrací otvory z kameninových trubek. Trubky oddělují jednotlivá patra v místě mezietážových říms. Sokl a šambrány kolem oken jsou cihlové.
    Obytná budova přiléhající východním štítovým průčelím je patrová se sedlovou střechou a dobeným štítovým průčelím. V přízemí jsou dva vstupní otvory a tři okenní otvory s dřevěnou výplní. V patře je sedm okenních otvorů s dřevěnou okenní výplní s předstupujícími parapety. Současná podoba mlýna tak pochází převážně z přestavby v závěru 18. století a následné dostavbě v 30. letech 20. století
    • zdobený zděný štít
    • plastická omítková výzdoba fasád a štítů
    • dveře
    • okno
    • vyskladňovací otvor
    • komín
      • existující umělecké složení
      Žádná položka není vyplněna
      Informace o vybavení mlýna pochází především z fondu Vodních knih, kde jsou podrobně popsány jednotlivé zásahy do technologického vybavení mlýna, případně celého areálu. Tyto podrobné informace mají přímý vliv na stavební podobu a jsou důležitým historickým pramenem, který ukazuje, jakým způsobem v daném mikroregionu probíhala technologická transformace.
      První zápis ve fondu Vodních knih pochází z 27. 7. 1876 a jako majitel mlýna je uváděn Karel Macháček. 14 V zápisu je uvedeno, že mlýn získává vodu potoka Klokoč – Košáteckého. Dále se uvádí, že mlýnský náhon se odpojuje z levého břehu potoka ve vzdálenosti 418m od mlýnského kola. Ústí potoka do mlýnského náhonu je opatřeno splávkem s dvěma stavítky. V zápisu je
      uvedeno, že v mlýnu se nachází troje složení poháněné třemi vodními koly. Kola jsou konstruována o podobném výkonu.
      Jejich rozměry jsou 1. kolo (3,06m x 0,56m), 2. kolo (2,86m x 0,61 m), 3. kolo (2,96m x 0,62m). Vantroky k jednotlivým kolám jsou o délce 1. (5,98m) 2. (2,75m) 3. (8,50m) a jejich spád je 1. (0,085m), 2. (0,04m) a 3. (0,07m) šířka jednotlivých žlabů odpovídá šířce kola.
      Vzhledem k výše uvedeným specifikacím je jisté, že mlýn je založen na starém českém složení s třemi paralelně zapojenými vodními koly a třemi samostatnými složeními. O konkrétním strojovém vybavení nejsou bližší informace. V zápisu z roku 1876 je přiložena informace o zabudování cejchu, který byl 30. 9. 1872 umístěn od jihovýchodního nároží mlýnského stavení ve vzdálenosti 13,7m a od jihozápadního nároží ve vzdálenosti 17,5m.
      Cejch se nedochoval.
      Následující zápis pochází ze dne 30. 7. 1880, kde je uvedeno, že majitel mlýna Karel Macháček zrušil 2. a 3. vodní kolo, které nahradil jedním novým a výkonnějším. Spolu s koly byla zrušena navázaná, připojená obyčejná složení. Došlo tak k zásadní modernizaci mlýna, zkvalitnění a navýšení produktivity mlecího procesu a k přechodu k válcovému typu mlýna.
      Poslední zápis ve fondu Vodních knih z 25. 4. 1930 se týká povolení k výměně kola za Francisovu turbínu o výkonu 10,8HP. 19 Změna se dle zápisu netýká náhonu ani splávku. Vantroky byla prohloubena o 0,15m na 5m své délky. Maximální množství 0.30m³. V Seznamu vodních děl republiky Československé z roku 1930 jsou uvedeny mírně odlišné údaje. V seznamu je uvedeno, že v mlýně je jedno kolo na svrchní vodu a Francisova turbína o výkonu 9,6HP. Průtok se uvádí 320m³. 20 Francisova turbína nadále poháněla elektrickou energií dostupné přístroje určené k mlynářské práci.
      Ve fondu Mlynářského ústředí lze sledovat data z doby působení mlynáře Aloise Zimy v mlýně č. p. 15 a to především v letech 1939–1946. Dále je zde uvedena úřední korespondence mezi mlynářem a nadřízenými správními orgány. Z těchto informací vyplývá, že mlýnu bylo 11.10 1940 uděleno Mlynářským ústředím pro tento typ komunikace rejstříkové číslo 3071. Dále je z dokumentu zřejmé, že mlýn a mlýnský náhon procházel v pravidelných intervalech údržbou, opravou a čištěním zařízení povětšinou v délce 40 dní.
      Dle dochovaných materiálů mlynář A. Zima žádal o přerušení v mletí z důvodů čištění a opravy mlecích zařízení v období mezi 9. – 29. 8. 1942, 1.8. - 15. 9. 1943 a 1. 8. 1945 – 15. 9. 1945. Ve všech případech žádal Českomoravský svaz pro hospodaření s obilím a následně mu bylo vyhověno.
      Z 8. 9. 1943 se dochovala žádost mlynáře Aloise Zimy o navýšení kontingentu mletí žita. Konkrétně Alois Zima uvádí, že z důvodu velké poptávky pekařů po žitné mouce žádá o změnu obchodního kontingentu z 175q 22 pšenice na 175q žita, tím by dosáhl množství 350q žita. Odpověď nadřízených orgánů se nedochovala.
      Složka Dotazníku mlynářského ústředí začíná žádostí mlynáře Aloise Zimy z 28. 9. 1939 o prodloužení dodání vyplněného dotazníku o 14 dnů z důvodu těžké nemoci a upoutání na lůžko. 23 V dotazníku je uvedeno, že majiteli mlýna jsou manželé Alois a Marie Zimovi, přičemž provozovatel mlýna je Alois Zima. Mlýn koupili od předchozího majitele Karla Macháčka 1. 1. 1924. Obchodní kontingent byl stanoven 6. 7. 1936 na 175q žita a 175q pšenice. Námezdní kontingent byl ve stejném období stanoven na 2360q žita a pšenice dohromady. Mlýn byl připojen k elektrické síti a dodavatelem energií byl Elektrárenský svaz okresů středočeských. Z tohoto zjištění plyne, že nešlo o mlýn s ostrovním systémem a turbína pravděpodobně plně nesanovala spotřebu elektrické energie v mlýně. V roce 1939 byli kromě majitelů zaměstnáni dva pomocníci. V kolonce semelky jsou řádky přelepeny papírem s textem, kdy si Alois Zima stěžuje, že byly zřízeny skladiště obilí a šrotárny Družstevních dražických závodů v blízkosti jeho mlýna . Tyto skladiště fungují jako směnárna mouky za obilí a dle mlynáře dochází ke směně nejméně 200 vagonu obilí ročně. Z toho
      důvodu přichází o práci a podotýká, že pokud se to nezmění, není možné, aby se v dalším
      roce uživil.
      Dále je v dotazníku uvedeno, že hlavní mlýnská budova je dvoupatrová, zděná a 11m dlouhá, 11m, široká a 10,5m vysoká. Přístavek pro turbínu je 3,05m dlouhý, 2,93m široký a 2,85m vysoký. Šalanda pro zaměstnance je v mlýnici a je 4,10m dlouhá a 0,95m široká. V areálu mlýna je možné uskladnit na různých místech až 455q obilí 300q mouky.
      V části informující o typu pohonu je uvedeno, že vodní právo bylo zřízeno okresním úřadem v Mělníku 27. 7. 1876. Vodní dílo se nachází na toku Klokoč – Košátecký. Normální výška vody před stavidlem je 0,58m, průměr přívodního potrubí je 1,70m. Spád mezi vrchní a spodní hladinou je 3,50m. Maximální možný průtok náhonem je 220l/s V mlýně se nachází jedna turbína od firmy Jan Kohout s maximálním průtokem 300l/s a maximálním výkonem10KS. 25 Elektrický motor je třífázový od značky Siemens – Praha z roku 1934. Jeho výkon je 15KW a pohání všechny stroje v mlýnském zařízení.
      V rámci strojního vybavení se v mlýnu nachází monitor od firmy Kašpar – Senice k třídění obilí, trieur od stejné firmy na vybírání koukole a loupačka taktéž od firmy Kašpar – Senice k loupání obilí.
      Válcové stolice se nacházejí v mlýně tři. První je od firmy Union – České Budějovice
      s rýhovanými válci o délce 0,60m a průměru 0,3m vhodné pro mletí žita, dále rýhovanou
      válcovou stolici od firmy Kohout – Smíchov o délce 0,6m a průměru 0,22m ke šrotování
      pšenice a třetí hladkou stolici od firmy Marek – Praha o délce 0,50m a průměru 0,22m k mletí
      krupice. Dále se v mlýnu nachází šrotovník se svislými kameny o průměru 0,7 m od firmy
      v Kosmonosích o výkonu 200kg za hodinu a mačkadlo na mačkání ovsa o průměru 0,15m od
      firmy J. Slavík Dobruška o výkonu 150kg za hodinu. Vysévače jsou též tři, první třídící od
      firmyJ. Prokopec o délce 2,00m a průměru 0,50m pro třídění meliva, druhý moučný vysévač
      od stejné firmy o délce 4,0m a průměru 0,8m pro vysévání mouky a třetí vysévač k loupačce
      od firmy Najman o délce 1,0m a průměru 0,50m k vysévání obilí.
      Následně mlynář uvádí, že maximální výkon mlýna je 15q pšenice za hodinu, tj. 5600q
      ročně a 20q žita za hodinu a za rok 7300q. Tyto údaje jsou doplněny o poznámku, že nelze
      obě suroviny mlít najednou z důvodu použití společného zařízení. 26
      Další archiválie se týkají aktualizace zápisů z dotazníku a žádostí o modernizaci vybavení. V
      žádosti ze dne 23. 6. 1944 se mlynář ptá Českomoravského svazu pro hospodaření s obilím,
      zda může naistalovat do svého mlýna druhý tlakový filtr od firmy kohout. Žádost byla tentýž
      měsíc schválena. Žádost je psaná na stroji se jménem Aloise Zimy, ovšem dokument je
      podepsán jménem Vlastislav Zima.
      (David Šťastný)
      • stavidlo
      • odtokový kanál
      Mlýnský náhon je vystaven severně od Košáteckého potoka a vytváří přirozenou hranici obce při patě jižního svahu. Ludvík Böhm uvádí, že jeden z pramenů posilující mlýnský náhon se nachází přímo ve mlýně ‚‚v Krpech samých ve mlýně pod koly jedním pramenem Klokoč zvaným se sesiluje‘‘. Mlýn se nachází v jihozápadním intravilánu obce a patřil do soustavy košáteckých mlýnů. Byl prvním z vodních děl po proudu od prameniště potoka. Mlýn se nachází na pozemku p. č. 38/2 pod č. p. 15. Pramen toku Košáteckého potoka se vyskytuje přibližně 20km severně od Krp. Hospodářský areál se skládá ze tří samostatných budov a je ohraničen na severu příkrým svahem a na jihu mlýnským náhonem. Jižně od náhonu jsou rozsáhlé mokřady. Přístupová cesta vede od západu a prochází severní hranicí dvora
      s vyústěním východním směrem na hlavní komunikaci vedoucí ke Kropáčovi Vrutici a dále na Mladou Boleslav.
      První zápis ve fondu Vodních knih pochází z 27. 7. 1876 a jako majitel mlýna je uváděn Karel Macháček. 14 V zápisu je uvedeno, že mlýn získává vodu potoka Klokoč – Košáteckého. Dále se uvádí, že mlýnský náhon se odpojuje z levého břehu potoka ve vzdálenosti 418m od mlýnského kola. Ústí potoka do mlýnského náhonu je opatřeno splávkem s dvěma stavítky. V zápisu je
      uvedeno, že v mlýnu se nachází troje složení poháněné třemi vodními koly. Kola jsou konstruována o podobném výkonu.
      Vantroky k jednotlivým kolám jsou o délce 1. (5,98m) 2. (2,75m) 3. (8,50m) a jejich spád je 1. (0,085m), 2. (0,04m) a 3. (0,07m) šířka jednotlivých žlabů odpovídá šířce kola.
      (David Šťastný)
      Typvodní kolo na vrchní vodu
      StavZaniklý
      Výrobce
      Popis1876: 3 kola, rozměry jsou 1. kolo (3,06m x 0,56m), 2. kolo (2,86m x 0,61 m), 3. kolo (2,96m x 0,62m).
      V roce 1930 měl mlýn 1 kolo na vrchní vodu, hltnost 0,18 m3/s, spád 3,14 m, výkon 4,94 HP.
      Typvodní kolo na vrchní vodu
      StavZaniklý
      Výrobce
      Popis1876: 3 kola, rozměry jsou 1. kolo (3,06m x 0,56m), 2. kolo (2,86m x 0,61 m), 3. kolo (2,96m x 0,62m).
      V roce 1930 měl mlýn 1 kolo na vrchní vodu, hltnost 0,18 m3/s, spád 3,14 m, výkon 4,94 HP.
      Žádná položka není vyplněna
      Historické technologické prvky
      AutorMinisterstvo financí
      NázevSeznam vodních děl Republiky československé
      Rok vydání1932
      Místo vydání
      Další upřesněníPraha, str. 25
      Odkaz
      Datum citace internetového zdroje
      AutorMinisterstvo financí
      NázevSeznam vodních děl Republiky československé
      Rok vydání1932
      Místo vydání
      Další upřesněníPraha, str. 25
      Odkaz
      Datum citace internetového zdroje
      AutorInternet
      NázevHistorie obce Krpy od 19. stol.
      Rok vydání0
      Místo vydání
      Další upřesnění
      Odkazhttp://www.krpy.cz/Historie-od-19-stol/
      Datum citace internetového zdroje1.3.2014
      AutorInternet
      NázevKrpy na dobových pohlednicíh
      Rok vydání0
      Místo vydání
      Další upřesnění
      Odkazhttp://www.krpy.cz/A-to-vite-ze/krpy-a-okoli-na-dobovych-pohlednicich-1899---1959.html
      Datum citace internetového zdroje1.3.2014

      Žádná položka není vyplněna

      Základní obrázky

      Historické mapy

      Historické fotografie a pohlednice

      Současné fotografie - exteriér

      Současné fotografie - exteriér - detaily stavebních prvků

      Současné fotografie - vodní dílo

      Současné fotografie - předměty spojené s osobou mlynáře

      Vytvořeno

      1.3.2014 20:26 uživatelem Helena Špůrová

      Majitel nemovitosti

      Není vyplněn

      Spoluautoři

      Uživatel Poslední změna
      Rudolf (Rudolf Šimek) 9.1.2022 20:22
      Radomír Roup (Radomír Roup) 12.6.2018 20:26
      doxa (Jan Škoda) 19.4.2024 11:53
      kolssteyn 22.9.2017 06:46